Ön a kosárba helyezett egy terméket!

You must sign in or register with us to continue with your purchase

Sign in

If you have bought from us before please sign in here to purchase

Belépés

Join up now

Signing up is free and easy! please fill out your details your registration will happen automatically as you checkout. Don't forget to use your details to login with next time!

Regisztráció és megrendelés »
Username
Password
Sign in
Username
PasswordNéhány szó Norvégiáról

NorvégiaNorvégia, a Skandináv – félszigeten helyezkedik el, hivatalos neve Norvég Királyság, norvégul Kongeriket Norge. Államformája Alkotmányos Monarchia, Királyság. Az 1900–as évek eleje óta független, önálló államként működik. Területe 323.759 km², melyet több ezer sziget alkot a szárazföldi terülteken kívül. Népessége 4.551.100 fő, melyből 791.500 fő él a fővárosban, Oslóban.
Hivatalos nyelve a norvég, melyből két dialektus is használatos. Az egyik az újnorvég (nynorsk), a másik a dán-norvég nyelv szintézise a bokmål. Norvégiát 96%-ban lakják norvégok, 1%-ban lappok, akik az ország északi részén, még mindig nomád életet élnek, halászattal, illetve rénszarvastartással foglalkoznak. Az országban élnek még finnek, svédek, dánok és egyéb bevándorlók is. Az ország közigazgatásilag 19 megyére osztható.

Annak ellenére, hogy Norvégia az Északi-sarkkör övezetében helyezkedik el, partjait a Golf-áramlat felmelegíti, így azok nem jegesek. Az északi országok között különlegességnek számít, hogy az ország belső részét mély, gleccser vájt völgyek, csodálatos hegyek, patakok, erdők, egyszóval vadregényes táj jellemzi. A partvonala világszerte ismert, fjordokkal, szigetekkel tagolt.

A legmelegebb általában májustól szeptemberig van és novembertől márciusig tart a fagyos tél. A vikingek országának éghajlata erősen változó, a nyár melegnek mondható és hosszabb ideig tart, mint más északi országokban, a tél viszont igen hűvös.

Az észak-atlanti áramlatok felmelegítik a levegőt, melyet a délnyugati szelek a szárazföld felé szállítanak.

NorvégiaA hőmérséklet a partok mentén és a szárazföld belsejében igen eltérő. A téli és a nyári középhőmérséklet és hőingadozás igen nagy eltéréseket mutat az ország különböző pontjain. Oslóban, Norvégia fővárosában a nyári középhőmérséklet 17°C, míg a téli -5°C. A szárazföld belsejében és az Északi-sarkkörhöz közeledve ez a különbség nő és egyre nagyobb az évszakok közötti eltérés is. Vannak olyan területek, ahol akár -50°C-ot is mérhetnek januárban és a téli átlaghőmérséklet -15°C, míg a nyári csak 6°C.

A hivatalos pénznem a norvég korona. Bár Norvégia nem Európai Uniós tagállam, az EGT tagja. A magyar állampolgárok félévenként összesen legfeljebb 90 napot tartózkodhatnak vízummentesen az ország területén.

A norvég nemzeti ételek a tenger gyümölcseire épülnek: jellegzetes a grillezett lazac, a garnélarák, a tőkehal, vagy az aszpikos főtt tőkehal. A sajtok is igazi különlegességnek számítanak: barna, édeskés ízű sajtjukat heringgel fogyasztják. Alkoholt nem könnyen és főleg nem olcsón találunk az országban. Hagyományos italuk az Aquavit, mely egy köménnyel fűszerezett burgonya-pálinka.
Nincs még egy ország, ahol ennyire tiszta a levegő, ennyire kék az ég és ennyire a tisztaság és egyszerűség a legfőbb erény. Megcsodálhatunk gyönyörű tájakat, mesebeli, égbenyúló hegységeket, fjordokat, öblöket és vízeséseket, és ha kiül az ember a kerti karosszékbe, egy karnyújtásnyira elérheti az érintetlen természetet, meredek sziklákat mászhat meg vagy fjordokban utazhat kis hajókon. Egy meseszép ország, meseszép tájakkal, és számos lehetőséggel.

“Norvégia egy igazi gyógyszer a test és a lélek problémáira.”