Ön a kosárba helyezett egy terméket!

You must sign in or register with us to continue with your purchase

Sign in

If you have bought from us before please sign in here to purchase

Belépés

Join up now

Signing up is free and easy! please fill out your details your registration will happen automatically as you checkout. Don't forget to use your details to login with next time!

Regisztráció és megrendelés »
Username
Password
Sign in
Username
PasswordNordlaks, a norvég lazacfarm

Ma már több százezer lazacot fognak ki a folyókból évente és a lazachorgászat túllépett a szabadidős elfoglaltságon és nagyüzemi méreteket öltött mind a lehalászása, mind a feldolgozása.
Évtizedekkel ezelőtt még hálóval, horoggal kifogott, gazdaságilag jelentős, igen jó húsú lazacfajokat igencsak kis mennyiségben lehetett kapni a piacokon. Így nem csoda, hogy szinte megfizethetetlen árunak számítottak. Időközben az óriási igény következményeképpen kialakult a lazacok tömeges szaporításának folyamata, mely napjainkban azt jelenti, hogy a nemes lazacot folyamatos nyomon követés, ellenőrzött életkörülmények és táplálkozás mellett, óriási méretű, zárt tengeri ketrecekben tenyésztik. Ezeket a ketreceket Norvégia tengerparti vidékein, védett öbleiben, fjordjaiban helyezik el, ahol a legideálisabb a vízhőfok és minden egyéb feltétel.

A tenyésztett lazacok Norvégiában, a fjord partok mentén az “aquaculture” kereteiben ellenőrzött körülmények között szaporodnak, nevelődnek és kerülnek feldolgozásra. Az lazac akvakultúra módszereit már a 19. században elkezdték kifejleszteni, de valójában az 1950-es években terjedt el a föld különböző részein. Norvégiában az 1960-as évektől foglalkoznak a lazac akvakultúrával. A Norvég farmokon a lazacok egy-másfél éves korukig édesvízi tartályokban élnek, majd ezt követően rakják ki őket a tengerben található úszó tengeri ketrecekbe, karámokba. A farmok a védett öblökben vagy a fjordok mentén helyezkednek el. A következő 12-24 hónapban indul a tenyésztett lazacok lehalászása és feldolgozása.

Norvégiában, a tiszta, ellenőrzött tengervízben a tenyésztett lazacok fém és egyéb vegyi szennyeződésmentesek. Élelmiszerbiztonsági szempontból nyomon követett és dokumentált körülmények között élnek. Mind a táplálkozásuk, mind az életkörülményeik figyelt, ellenőrzött módon történik.

A tengerben található lazacketrecek acélból vagy műanyagból készülnek, négyzet vagy kör alakúak. Méretüket tekintve 10-32 m átmérőjűek és 10 m mélyek. Egy nagyobb tengeri ketrecben akár 90.000 lazac is nevelkedhet. Az ilyen egymás mellett elhelyezett karámok együttesét nevezzük lazacfarmoknak. A farm, a lazactelep a tengerben szabadon, de mégis védetten áll, hálók veszik körbe, melyek védik a ragadozóktól.