Ön a kosárba helyezett egy terméket!

You must sign in or register with us to continue with your purchase

Sign in

If you have bought from us before please sign in here to purchase

Belépés

Join up now

Signing up is free and easy! please fill out your details your registration will happen automatically as you checkout. Don't forget to use your details to login with next time!

Regisztráció és megrendelés »
Username
Password
Sign in
Username
PasswordTévhitek az Omega-3-ról

Sajnos csak kevés termék van a piacon, amely jogszerűen azt állíthatja magáról, hogy friss.

A norvég, 196. számú Rubin-tanulmány 2010 szeptemberében került publikálásra. Ez egy megrázó eredménnyel bíró tanulmány a norvég piacon kereskedelmi forgalomban lévő Omega-3 termékek minőségével kapcsolatban. 113 terméket vizsgáltak meg az áruházakban, gyógyszertárakban, bioboltokban és az interneten kapható Omega-3 termékek közül. Ezen termékek frissességét, oxidáltságuk mértékét vizsgálták, melyet a TOTOX (teljes oxidáltság) érték használatával tettek meg. A TOTOX érték a peroxid és anisidin értékek összegzése az alábbi formulában: 2xPV+AV. A 2006-ban publikált Turner-tanulmány dokumentálja is, hogy mind a peroxid, mind az anisidin károsíthatja az élő szervezeteket, többek között az emberi szervezetet is. Arra a megállapításra jutottak, hogy az avas olajok negatív módon befolyásolják az általános egészségügyi állapotunkat. Az Omega-3 olajok gyártóinak nemzetközi szövetsége, a GOED (Global Organization for EPA and DHA omega-3) 26-os maximális TOTOX értéket ajánl, míg az Európai Pharmacopoeia 30-ban jelöli meg a felső határt. A fent említett, Rubin-tanulmányban vizsgált 113 vizsgált termék közül mindössze 4 teljesítette a GOED max. 26-os TOTOX határértékét!

A Rubin-tanulmány egyúttal megvizsgálta az avas és magas oxidáltságú olajok szervezetünkre gyakorolt hatását és ezekre az eredményekre jutott:

  • A sejtek immun és antioxidáns szintjét csökkenti úgy, hogy akár 72 órára is szükség van a regenerációhoz  (a sejtekben SOD értékben mérve (SuperOxidaseDismutase))!
  • Az avas/oxidálódott olaj gátolja a normális sejt növekedést (minél nagyobb az oxidáció mértéke, annál jobban).
  • Az avas olaj károsítja a sejtstruktúrát, sejtkárosodást, sejthalált okozva.
  • Az oxidálódott olajok elősegítik a gyulladásos folyamatok kialakulását, növelik a gyulladásos markerek értékét, megnövelve azon életmódból fakadó megbetegedések kockázatát, ahol a gyulladások okozzák a problémát.
  • Az avas olaj gyengén épül be a sejtmembránba, biológiailag kevésbé hasznos, mint az alacsony mértékben oxidálódott olaj.

Mi az oka annak, hogy ezek a rossz minőségű, magas oxidáltságú olajok elérhetők a kereskedelmi forgalomban?
A 196. számú Rubin-tanulmány olyan információkat tárt fel, melyről az Omega-3 iparágnak tudomása van, de csak minimális hányada veszi azokat figyelembe, vagy beszél róla. Az iparág legnagyobb része az ún. 18/12-es olajokat használja. Ezek olyan Omega-3 olajok, melyek EPA Omega-3 zsírsav tartalma 18%, DHA Omega-3 zsírsav tartalma 12%. Ez az arány kizárólag az óceán dél-amerikai részén (Chile, Peru) élő halakban található meg. Az észak-atlanti vizekben található halakban ez az arány különböző. Ez is az oka annak, hogy miért nem lehet magasan koncentrált Omega-3 olajokat készíteni az észak-atlanti halakból. Ezek a halak ugyanis nagy mértékben tartalmaznak speciális hosszú láncú egyszeresen telítetlen zsírsavakat (MUFA). Később még szó lesz ennek a jelentőségéről. Dél-Amerikában, nagyrészt Peruban és Chilében, hatalmas mértékű a halászati iparág, főleg a szardella és szardínia halászat, melyből Omega-3 olajokat nyernek ki. A halászat szezonális, csak 2-3 hónapos időszakban érhető el friss hal. A halak nagy része nem emberi fogyasztásra, hanem állati tápnak szánt! A halászati módszerek, az olaj kinyerés és tárolás módszerei nem alkalmasak emberi fogyasztásra alkalmas termékek előállítására és nem teljesíti az EU egészségügyi és higiéniai előírásait! A módszerek, folyamatok és gyártási eljárások az olajok oxidálódását eredményezik.

Dokumentált:

• A kifogott halakat a hajókon szobahőmérsékleten, nem pedig fagyasztva vagy jégen tárolják. Ilyen módon akár 3 napig, vagy még hosszabb ideig is tárolják. Az Omega-3 oxidációja jóval azelőtt megkezdődik, hogy a hal megérkezik az üzembe, ahol kinyerik.
• Az olaj kinyerése nem védett körülmények között történik. Az olaj levegőnek, oxigénnek van kitéve, sok esetben szabadtéren történik az eljárás! Ez növeli az oxidáció mértékét.
• Az olaj gyakran napfénynek van kitéve (szabadtéri feldolgozás esetén), ahol a napfény szintén növeli az oxidációt.
• A nyers olajoknál nem használnak antioxidánsokat az oxidáció megelőzéséhez vagy megállításához.
• Az olaj normál hőmérsékleten, nem hűtve tárolt. Ez hozzájárul a további oxidációhoz.
• Ez a már avas olaj tartályokban akár hónapokig is tárolt, sőt volt dokumentáltan 6 éves olaj is(!!!!), mielőtt Norvégiába, Angliába, Kanadába szállítják finomításra.
Ez az olaj még 2-3 hetet hajón tölt a szállítás folyamán, majd nemzetközi finomítók saját állítása szerint is még akár 2 évig is állhat finomítás előtt. Legrosszabb esetben egy kapszulában található olaj már 6 éves is lehet, mielőtt a dobozon lévő lejárati idő egyáltalán elkezdődik! Ebben az esetben már 8 éves Omega-3 olajról beszélünk. 100%-ig garantáltan nem friss, mégis ezt állítják a csomagoláson.
Biztos, hogy az ilyen módon feldolgozott és tárolt olaj avas. A Dél-Amerikából Norvégiába érkező nyers olaj általában 200-400-as TOTOX értékkel rendelkezik. Ez rendkívül magas! Tehát az olajat finomítani kell…

 

A 18/12-es olajok finomítása
A dél-amerikai, már eleve avas olajok a finomítás folyamán kemény, intenzív hőhatással járó eljárásokon mennek keresztül. Az olaj színtelenítve, szagtalanítva lesz, néha molekulárisan desztillálva és magasabb %-os Omega-3 tartalomra koncentrálva. Ez a nehézfémtartalom, dioxin, PCB eltávolítása érdekében történik, valamint azért, hogy a peroxid és anisidin és azok melléktermékeinek mértékét csökkentsék. A finomítás folyamán az olaj 180-250 °C hőmérsékletnek van kitéve. Ma már dokumentált, hogy a káros transz-zsírsavak akkor jönnek létre, mikor az Omega-3 olaj ilyen hőmérsékletnek lesz kitéve.
A finomítás folyamán a szennyezőanyagok eltávolításra kerülnek, hogy az olaj megfeleljen a vonatkozó előírásoknak, azonban az olaj ettől függetlenül avas, oxidálódott marad, az oxidációs folyamat csak időlegesen csökkenthető. Mindent nem lehet eltávolítani az olajból. Ezért tárt fel a RUBIN vizsgálat szokatlanul magas TOTOX értékeket a kereskedelmi forgalomban lévő Omega-3 termékeknél.
Mindezen körülmények együttesen vezetnek olyan olajhoz, ami a kapszulázást követő rövid időn belül megavasodik és soha nem lesz összemérhető a Szűz / LowOx (alacsony oxidáltságú) olajjal. Ma már van egy lobbi az EU-ban, amely két kategóriát akar bevezetni az olajokra, az egyik a – Szűz / LowOx olajok, a másik pedig a ma többségében használt minőség. A fogyasztónak így több lehetősége lesz választani, bár valószínűleg az iparág még így is találni fog módszereket a finomításra és Omega-3 olajok előállítására.

Egy másik fontos tényező a finomított olajokkal kapcsolatban, hogy nagyon fontos foszfolipidek, A-D-E-K vitaminok, ásványi anyagok, természetes antioxidánsok, mint pl. az astaxantin és más fontos lipid frakciók kerülnek eltávolításra a finomítás folytán. Ezek nagyon fontosak a pozitív egészségügyi hatások eléréséhez. Számos tanulmány világít rá a szoros kapcsolatra a felszívódás és beépülés között, a szinergikus hatásokra helyezve a hangsúlyt. Ezen fontos, természetes összetevők eltávolítása kevésbé hatékony olajat eredményez.

A friss lazacból származó Omega-3 igazoltan jobb egészségügyi hatást eredményez
Számos norvég és más országokban publikált tanulmány támasztja alá, hogy a finomítatlan olajnak sokkal kedvezőbb élettani hatása van, mint a finomított, vagy molekulárisan desztillált olajnak. Sok fogyasztó és kereskedő kizárólag az Omega-3 zsírsavak mennyiségét veszi alapul, a „több az jobb” elvét követve. Ez igazoltan helytelen megállapítás. A ma elterjedt, finomított és esetleg még koncentrált olaj sokkal instabilabb, gyakran oxidálódott a gyártás és tárolás folyamán. A kíméletesen kezelt és finomítatlan, lazacból származó Omega-3, mint a NOR-OIL Premium Omega-3 Lazacolaj, a tanulmányok szerint jobb egészségügyi hatást eredményez, mint a finomított és koncentrált Omega-3 olajok, még alacsonyabb dózis esetén is!
A NOR-OIL Premium Omega-3 Lazacolaj a világpiacon az egyik első, friss halból származó, ténylegesen finomítatlan Omega-3 olaj. Az olaj a hal kifogásától számított 75 percen belül kinyerésre kerül és soha sem tárolt hónapokig, vagy évekig.
A finomítatlan, lazacból származó Omega-3 nagyságrendekkel értékesebb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a finomított és koncentrált olajok. Egy finomítatlan olaj nincs kitéve a tárolásból fakadó terhelésnek, hő vagy egyéb finomítási eljárásoknak, melyek eltávolítják a vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat vagy más hasznos lipid frakciókat, melyek szinergikus egészségügyi előnyöket eredményeznek, úgy, mint ahogy a friss, nyers halban.

Kevesebb Omega-3, de jobb egészségügyi hatás
Bár az Omega-3 zsírsav tartalom alacsonyabb egy finomítatlan olajban, mint a finomított és koncentrált 18/12-es olajban, a vizsgálatok kimutatták, hogy a finomítatlan olajok gyorsabban és hatékonyabban szívódnak fel a szervezetünkben. A finomított olajok magas, akár 250 °C-os hőmérsékletnek vannak hosszú időn keresztül kitéve, mely tönkretesz és eltávolít számos természetes hatóanyagot. Egyúttal transz-zsírsavak is keletkeznek.

A friss és finomítatlan, szűz, lazacból származó Omega-3, mint a NOR-OIL Premium Omega-3 Lazacolaj, soha nincs 90 °C-nál magasabb hőmérsékletnek kitéve és annak is csak max. 2 percig, nem órákig. Így minden hatóanyag benne marad, ami a friss, nyers halban jelen van. Továbbá az olaj nincs oxidációnak kitéve.
A NOR-OIL Premium Omega-3 Lazacolaj garantáltan tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, az összes természetes vitamint, ásványi anyagokat, foszfolipideket és más természetes, a friss lazacban megtalálható Omega zsírsavakat.

A finomítatlan lazacolaj 2-9-szer hatékonyabb, mint a finomított Omega-3 vagy a tőkehalmáj olaj

Egy 2006-ban publikát norvég tanulmány összehasonlította a párolt lazacot a tőkehalmáj olajjal (CLO) és az EPA-DHA Omega-3 zsírsavak felszívódását. A párolt lazacból származó EPA-DHA mennyiség napi mindössze 1,2 g volt, míg a finomított tőkehalmáj olajból származó EPA-DHA mennyisége napi 3 g. A vérben mért EPA-DHA értékek a párolt lazac esetében szignifikánsan magasabbak voltak, annak ellenére, hogy a tőkehalmáj olajban az EPA-DHA érték 2,5-szer magasabb volt. Ne felejtsük el, hogy a kíméletesen párolt lazac 90 – 100 °C-nak van kitéve – pontosan úgy, mint a NOR-OIL Premium Omega-3 Lazacolaj – és mint a NOR-OIL Premium Omega-3 Lazacolaj, minden természetes hatóanyagot tartalmaz. A kutatók szerint ennek a különbségnek az oka a lipidfrakciók stabilabb struktúrájában keresendő és a főtt/párolt valamit finomítatlan, lazacból származó Omega-3 zsírsavak jobb és gyorsabb felszívódásúak, mint a tőkehalmáj olajból származók. A finomítatlan olaj jobb hatása a finomítottal szemben annak köszönhető, hogy a finomítás frakciókat távolít el a tőkehalmáj olajból.

Egy olasz tanulmány hasonló eredményeket állapított meg. Gyakorlatilag 2-9-szer nagyobb dózist kell a finomított és koncentrált Omega-3 kapszulából elfogyasztanunk, hogy hasonló értékeket mérhessünk a vérben, mint a kíméletesen párolt lazac fogyasztása esetén. Hasonló eredmények születtek más norvég vizsgálatok esetében is, ahol a finomítatlan lazacolaj, fókaolaj sokkal hatékonyabb volt a szív és érrendszeri hatások esetében, mint a finomított.

A NOR-OIL Premium Omega-3 Lazacolaj még a főtt/párolt halnál is kíméletesebben kezelt, mivel soha nincs kitéve magasabb hőmérsékletnek, mint 90 °C, és nem több, mint 2 percig. A NOR-OIL Premium Omega-3 Lazacolaj minden fontos lipid frakciót és tápanyagot tartalmaz amit a természet megadott, pontosan úgy, mint a friss lazacban.

Egyedülálló MUFA a norvég lazacban

Az észak-atlanti halaknak természetes módon magas a különleges, hosszú láncú egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma (MUFA). Ezek a zsírsavak az okozói annak, hogy miért nem lehet Omega-3 olajat koncentrálni az észak-atlanti halakból, mint a lazac. Bár az itt található halak Omega-3 tartalma kisebb, mint a Csendes-Óceánban és Dél-Amerika partjainál található halaké, a lazacoknak van pár többlet pozitív hatása, mely alátámaszthatja, hogy miért hasznosulnak jobban az ebből (mint a NOR-OIL Premium Omega-3 Lazacolajból) származó Omega-3 zsírsavak, mint a 18/12-es olajokból származók és miért biztosítanak jobb egészségügyi hatásokat a szív- és érrendszere.

Egy friss, 2011 májusában publikált tanulmány igazolja, hogy ezen hosszú láncú MUFA-k:

• Csökkentik a gyulladást elősegítő Omega-6 zsírsavak, Arachidonic Acid (AA) szintjét

• Növelik az Omega-3 zsírsavak felvételének és a sejtbeli értékek szintjét

• Drámai mértékben javítják az Omega-3 / Omega-6 arányt

• Csökkentik a plazma glükóz szintet, ami fontos a kettes típusú diabétesz megelőzéséhez és előnyös mindkét típusú diabéteszben szenvedőknek

• Csökkentik a teljes koleszterin és a triglicerid szintet is

A NOR-OIL Premium Omega-3 Lazacolajjal így csak nyerhet, sokkal jobb eredményeket elérve, mint a finomított Omega-3 termékekkel.

Források:
”Enhanced incorporation of n-3 fatty acids fom fish compared with fish oil”, Elvevoll et al, Lipids, 2006 Dec;41(12):1109-14.
”Dietary intake of fish vs. formulations leads to higher plasma concentrations of n-3 fatty acids”, Visioli et al, Lipids, 2002 Apr; 38(4):415-8.
”Processed marine oils are depleted of constituents beneficial in preventing thrombosis and coronary heart disease”, Østerud et al., Presented at the XVIIth Congress of the International Society of Thrombosis and Haemostasis, Washington DC, 1999 August 14 – 21. Thromb. Haemost Suppl., p111 (abstract 339).
”The Effects of Marine Oil Supplementation: More than n-3 Fatty Acids?”, Østerud et al., American Heart Association. Scientific conference on omega-3 fatty acids in nutrition, vascular biology and medicine, 17 – 19 April 1994, USA
“Beneficial Effects of Dietary Fish Oil-Derived Monounsaturated Fatty
Acids on Metabolic Syndrome Risk Factors and Insulin Resistance in Mice”,
Zhi-Hong Yang, Hiroko Miyahara, Tetsu Mori, Nobushige Doisaki, and Akimasa Hatanaka
J. Agric. Food Chem., Just Accepted Manuscript • DOI: 10.1021/jf201496h • Publication Date (Web): 31 May 2011
“Are the health benefits of fish oils limited by products of oxidation?” Turner et al, Nutrition Researc Reviews, 2006