Ön a kosárba helyezett egy terméket!

You must sign in or register with us to continue with your purchase

Sign in

If you have bought from us before please sign in here to purchase

Belépés

Join up now

Signing up is free and easy! please fill out your details your registration will happen automatically as you checkout. Don't forget to use your details to login with next time!

Regisztráció és megrendelés »
Username
Password
Sign in
Username
PasswordA DPA zsírsavak fontossága

Omega-3 DPA: Ön megkap mindent az Omega-3 készítményétől?
A docosapentaenoic sav – avagy a DPA egy Omega-3 zsírsav, amely legalább olyan fontos a szervezetünk számára, mint a jobban ismert társai, az EPA és a DHA.

Akkor hogy lehet az, hogy ez a bizonyos DPA annak ellenére, hogy ilyen fontos Omega-3 zsírsav, mégsem kerül még említésre sem az egészségportálokon, az Omega-3 termék gyártók és forgalmazók köreiben?

A válasz egyszerű: az Omega-3 termékek nemzetközi piacán szinte minden termék a dél csendes-óceáni régióból kerül kinyerésre és az innen származó halolajakban olyan elenyésző mennyiségű DPA található, hogy nem is csoda, ha nem esik róla szó.

Nézzünk csak vissza egy pillanatra az időben:
Az ismert dán kutatóorvos, Dr. Jørn Dyerberg eszkimókon (inuitokon) végzett kutatásaival kezdődött maga az Omega-3 fontosságának a felismerése is. Az eszkimók táplálkozása  leginkább fóka, bálnazsír és lazac fogyasztásából állt. Mindhárom alap táplálékuk kiemelkedően gazdag volt Omega-3 EPA, DHA és DPA zsírsavakban, illetve néhány igen kivételes egyszeresen telítetlen zsírsavakban (MUFA-k). Fontos megemlíteni, hogy az eszkimók ezen táplálékokat mindig frissen és legtöbbször nyersen fogyasztották el.

Dr. Dyerberg és kutatótársai arra jöttek rá, hogy az eszkimók Omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozása és a népüknél szinte nem létező szív és érrendszeri betegségek szoros összefüggésben álltak egymással.

Napjainkig az Omega-3 termék gyártók és forgalmazók Dyerberg kutatómunkájára hivatkoznak, miközben dél csendes-óceáni halolajból készült készítményeket állítanak elő és forgalmaznak. Olyan készítményeket, melyekben szinte nyomokban sem található meg a DPA zsírsav. Ennek köszönhető, hogy az EPA és DHA egészségre gyakorolt pozitív hatásairól úton-útfélen lehet hallani és olvasni, miközben a legalább olyan létfontosságú DPA-ról hallgatnak.

A dél csendes-óceáni halakból kinyert halolaj DPA és MUFA tartalma említésre sem érdemes.

A DPA fontosságának megértéséhez csupán annyit érdemes tudni, hogy a DPA zsírsav követítői szerepet tölt be az EPA és DHA között.

Miért?
A nagy nemzetközi Omega-3 ipar annak idején a halliszt gyártásával és forgalmazásával kezdődött. Ahhoz, hogy a jól ismert agrár minőségű hallisztet elő tudják állítani, ki kellett nyerniük a lehető legtöbb zsírt a hallisztből. Amikor ezt megtették, visszamaradt a halolaj, ami természetesen gazdag volt Omega-3 EPA-ban és DHA-ban, de nem volt benne sem DPA, sem pedig MUFA-k. Ez természetesen egészen másképpen volt az Eszkimók világában, az Ászak-Atlanti régióban, ahol a halak és a halakból kinyert halolaj igen gazdag EPA, DHA, DPA és MUFA-k zsírsavakban is (lásd Dr. Dyerberg tanulmányait).

Gondoljuk csak végig… ha a világ Omega-3 gyártóinak és forgalmazóinak a termékei 95%-ban a csendes-óceáni régióból származnak, azaz csak EPA és DHA zsírsavak találhatóak bennük, akkor ezek a gyártók és forgalmazók úgy fogják elmondani a Dyerberg kutatási eredményeket, hogy csak az EPA és a DHA fontosságáról lesz szó benne, hiszen az ő termékeikben csak ezek találhatóak meg. Ezt hívják fél-igazságnak vagy esetleg félrevezetésnek vagy Isten ne adja hazugságnak?

De ha valaki veszi a fáradságot és visszakeresi a hiteles Dyerberg kutatási eredményeket, látni fogja a rengeteg információt a DPA ás a MUFAk fontosságáról.

DPA – Tények:
A docosapentaenoic sav (22:5, n-3) vagy csak DPA, a következő táplálékokkal kerülhet be az emberi szervezetbe:

  • anyatej
  • fóka zsír
  • bálna zsír
  • lazacolaj

Az anyatejnél az az érdekes, hogy igen kevés az EPA tartalma, de annál több a DHA és főleg a DPA tartalma.

A DPA szerepe sokkal fontosabb, mint gondolnánk!

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az alacsony DPA szint a vérben előrejelezheti különböző egészségügyi problémák megjelenését.

Növekedés és fejlődés:
Mind a DPA és a DHA (csak úgy, mint az omega-6 Archidonik sav) igen fontos az emberi szervezet növekedése és fejlődése szempontjából. A DPA legalább olyan fontos Omega-3 zsírsav, mint az EPA és DHA, sőt az emberi szervezetben megtalálható Omega-3 zsírsavak 1/3 része a DPA-nak tulajdonítható. Ráadásul, igen kevés szó esik róla, de az EPA adott esetben a szervezet igényeinek megfelelően DPA-vá konvertálódhat az érfalakon.

Az egészséges szív:
Egy friss kutatás, amelyben több, mint 30.000 ember vett részt arra mutatott rá, hogy minél magasabb a DPA koncentráció az emberi plazmában, annál kisebb a szívinfarktus esélye. Egy másik hasonló kaliberű kutatás, melyet szív és érrendszeri betegségben szenvedő (CVD) embereken végeztek pedig azt a tényt hozta felszínre, hogy a CVD-s alanyok vérében feltűen alacsony volt az EPA, DHA és DPA szint a kontroll csoporthoz képest.  Kifejezetten érdekes volt, hogy a DPA szintjük volt a legalacsonyabb az összes Omega-3 zsírsav közül.

Japán kutatók szerint a DPA egy igen erős endothel sejt migráció stimulátor. Az olyan faktorok, mint a magas koleszterin vagy a magas vérnyomás módosítják a kis sűrűségű lipoprotein indukált endotéliás sejt sérüléseket, ami különböző betegségekhez fog vezetni, mint például az ateroszklerózis és a trombózis. Rájöttek, hogy a DPA kiválóan képes stimulálni az endothel sejtek migrációját és így a DPA nem más, mint egy erőteljesen anti-aterogenikus (érfalban lerakódást gátló) hatóanyag.

A DPA hatóereje 10-szer meghaladja az EPA-ét.

Egy másik japán kutatócsoport összehasonlította a DPA hatóerejét az EPA-val és a DHA-val és az eredmény egyértelműen azt támasztotta alá, hogy a DPA messze a legerősebb hatású Omega-3 zsírsav. Egyedül a DPA zsírsav  rendelkezik COX(ciklooxigenáz )-gátló és LOX (lipoxygenáz)-támogató hatással, ami által gátolni képes a thrombocita aggregációt.

Ami természetesen jól mutatja, hogy az eszkimóknál miért volt olyan elenyésző a szívinfarktus előfordulása.

Egy komoly járványügyi vizsgálat során, amelyben 2.000 40 év fölötti japán vett részt, bebizonyították, hogy a napi szintű DPA bevitel szignifikánsan megakadályozta az artériák megkeményedését.

Egy másik tanulmány pedig azt bizonyította be, hogy az orális DPA pótlás  növelte a szervezetben a DPA, DHA és EPA szöveti koncentrációját, miközben pedig csökentette az arachidon-sav (AS: egy gyulladást , így vérrögöket okozó zsírsav) koncentrációját.

Agy és kognitív funkciók:
A DPA-nak vannak ún. agy egészségvédő hatásai is. Amikor egy idősebb ember agyát vizsgáljuk, csökkent szinaptikus folyamatok figyelhetőek meg, amelyet az ún. időskori ideggyulladás és az oxidatív stressz (a sejtek oxidatív sérülése) okoznak. A DPA Omega-3 zsírsav bizonyítottan rendelkezik ún. neuro-protektív (idegvédő) és neuro-resztoratív (ideghelyreállító) hatásokkal és így képes az időskori oxidatív stressz csökkentésére.

Egy konkrét tanulmányban, ahol kifejezetten skizofréniás pácienseket vizsgáltak arra jutottak a kutatók, hogy a skizofréniás emberekben általánosságban elmondható, hogy krónikusan alacsony a DPA szint, a kontroll csoporthoz képest.

Egy megint másik tanulmány, ahol pedig minimális kognitív deficit (MCD) jellemezte a pácienseket, arra hívta fel a figyelmet, hogy minél alacsonyabb volt a vizsgált személyeknél a DPA szint, annál erőteljesebb fizikai fájdalomtól szenvedtek. Ráadásul találtak kapcsolatot ezen MCD-s pácienseknél a kórosan magas  Omega-6 szintjük és a depressziós tüneteik között. Ezt az a korábbi tanulmány eredménye is igazolja, ahol bebizonyították, hogy az egészséges DPA szint hozzájárul az optimális Omega-6 : Omega-3 arányhoz.

Túl azon, hogy az egészséges DPA szint az emberi szervezetben hozzájárul a kardiovaszkuláris, neurológiai és kognitív egészséghez, arra is vannak már bizonyítékok, hogy szintén pozitívan befolyásolja az agresszív prosztata daganat alakulását.

Végezetül jó tudni, hogy az alkohol fogyasztás csökkenti a DPA Omega-3 zsírsav szintjét a májban, az agyban és a retinában macskáknál.

Összefoglalva, a DPA Omega-3 zsírsav egy kiemelkedően és erőteljesen pozitív hatású táplálkozási és terápiás, természetben előforduló hatóanyag, ezért mindig meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az álatlunk vásárolt és fogyasztott Omega-3 készítmény tartalmaz MINDHÁROM Omega-3 zsírsavat:

  • EPA
  • DHA
  • DPA

Ezentúl pedig kifejezetten az északi lazacolaj az a halolaj, amely a legnagyobb mennyiségben fogja tartalmazni a DPA Omega-3 zsírsavat.

Referenciák:
Kelly L et al. ”The polyunsaturated fatty acids, EPA and DHA exert a protective effect in the hippocampus of the aged rat.” Neurobiol Aging, 2011 Dec;32(12):2318.e1-15

Kanayasu Toyoda T, Morita I, Murota S. “Docosapentaenoic acid (22:5, n-3), an elongation metabolite of eicosapentaenoic acid (20:5, n-3), is a potent stimulator of endothelial cell migration on pretreatment in vitro.” Prostaglandins Leukotriene Essent Fatty Acids. 1996;54(5):319-325.

Akiba S, Murata T, Kitatani K, Sato T. “Involvement of lipoxygenase pathway in docosapentaenoic acid-induced inhibition of platelet aggregation.” Biol Pharmaceutical Bull. 2000;23(11):1293-1297.

Paganelli F et al. “Altered erythrocyte n-3 fatty acids in Mediterranean patients with coronary artery disease.” Int J Cardiol. 2001;78(1):27-32.

Hino A et al. “Very long chain n-3 fatty acids intake and carotid atherosclerosis: An epidemiological study evaluated by ultrasonography.” Atheroscler. 2004;176(1):145-149.

Sun Q et al. “Blood concentrations of individual long-chain n-3 fatty acids and risk of nonfatal myocardial infarction.” Am J Clin Nutr. 2008;88(1):216-223.

Kaur G et al. “Short-term docosapentaenoic acid (22:5n-3) supplementation increases tissue docosapentaenoic acid, DHA and EPA concentrations in rats.” Br J Nutr. 2010;103(1):32-37.

Leng GC, Horrobin DF et al. “Plasma essential fatty-acids, cigarette-smoking, and dietary antioxidants in peripheral arterial-disease – a population-based case-control study.” Arteriosclerosis Thrombosis. 1994;14(3):471-478.

Assies J et al. “Significantly reduced docosahexaenoic and docosapentaenoic acid concentrations in erythrocyte membranes from schizophrenic patients compared with a carefully matched control group.” Biological Psychiatry. 2001;49(6):510-522.

Milte CM et al. “Erythrocyte polyunsaturated fatty acid status, memory, cognition and mood in older adults with mild cognitive impairment and healthy controls.” Prostagland Leukotriene Essen Fatty Acids. 2011;84(5-6):153-161.

Ritch CR et al. “Dietary fatty acids correlate with prostate cancer biopsy grade and volume in Jamaican men.” J Urol. 2007;177(1):97-101.

Pawlosky RJ, Salem N. “Ethanol exposure causes a decrease in docosahexaenoic acid and an increase in docosapentaenoic acid in feline brains and retinas.” Am J Clin Nutr. 1995;61(6):1284-1289.